hund

natuurgeneeskunde

voor de hond

 

voorstellen
natuurgeneeskunde
praktijk
stervensbegeleiding
vaccineren
workshops/cursussen
reacties
producten
tarieven
contact
blog 2013
blog 2012

sitemap


Als baasje komen we er niet onderuit, eens moeten we afscheid nemen van ons geliefde dier.

In 2008 heb ik onderzoek gedaan naar de emoties en belevingen van de hond tijdens het ziek zijn en sterven. En vooral hoe je juist in deze fase hulp kunt bieden vanuit de natuurgeneeskunde. Mijn ervaring is dat honden anders met het ziek zijn en de dood omgaan dan wij mensen. Dit betekent zeker niet dat ze geen pijn ervaren of geen emoties hebben, dat ze niet verdrietig kunnen zijn om het naderende afscheid, of dat ze niet rouwen om hun pas gestorven roedelgenoot.

Ieder mens, maar ook ieder dier is een individu, is uniek. Dit houdt in dat begeleiding tijdens het ziek zijn en sterven altijd om een specifieke en individuele benadering vraagt.
Wat geldt is het “hier en nu”, daar zijn de emoties, pijn, angst, verdriet, de zorgen. Als eigenaar hoef je niet lijdzaam toe te kijken, nee je kunt dit proces ondersteunen, voorbereiden, veranderen voor je hond, jezelf, roedelgenoten en de omgeving.

Voor een consult stervensbegeleiding hanteer ik een aangepast tarief, omdat ik er graag aan meewerk uw hond z’n laatste reis zo vredig mogelijk te laten maken.
Dit is niet alleen voor de hond maar ook voor zijn omgeving erg belangrijk. Helaas blijkt het in de praktijk nog al eens mis te gaan en houdt men er als eigenaar een slecht, naar gevoel van over, terwijl mijn ervaring is, dat dit niet nodig is.

Wat zijn de mogelijkheden en hoe gaat het in zijn werk?
Consult/afspraak bij u thuis.
Ik kom bij u thuis zodat uw hond in zijn eigen veilige vertrouwde omgeving kan blijven. Aan de hand van mijn vraagstelling, observatie, fysiek-, mentaal- en energetisch onderzoek breng ik het totaalbeeld in kaart. Vraagstelling kan o.a. zijn het bespreken van onderzoeken, medicatie, prognose van de dierenarts, hoe de hond nu is, of er veranderingen zijn? Maar wat nog belangrijker is:” het verhaal van u en uw hond.” Wanneer is hij/zij bij u gekomen en waarom, wat zijn de fijne momenten van jullie geweest, wat de verdrietige, wat heeft de hond voor u betekend, wat is zijn lievelingseten enz? Mijn ervaring is dat vertellen, herbeleven van jullie leven samen heel helend en verhelderend kan zijn voor u en uw hond.
U kunt in alle rust al uw vragen stellen en ik geef u advies, aanwijzingen over o.a. het kiezen van het juiste tijdstip, de beslissing wanneer weet je dat het moment daar is en geldt dat ook voor uw hond? Hoe je jouw hond kunt voorbereiden op z’n laatste reis. Hoe je met natuurlijke middelen verlichting/ondersteuning kan bieden. Ik besteed ook aandacht aan de andere roedelgenoten, dit kunnen zijn de eigenaars, kinderen andere soortgenoten. Als het moment daar is, wil je de hond in zijn vertrouwde omgeving laten inslapen of bij dierenarts, hem/haar meenemen, achterlaten, begraven of cremeren? Tot aan het tijdstip van overlijden kan u telefonisch of per mail contact opnemen omdat juist in deze fase het beeld zo snel kan veranderen. B.v de hond kan heel snel fysiek achteruitgaan terwijl hij mentaal nog niet zover is of hij kan benauwd worden, pijn kan erger worden, de bestaande medicatie heeft niet de benodigde uitwerkingen of verlengen juist het proces. Met natuurlijke middelen, maatregelen en communicatie kunt u per moment bekijken wat er nodig is. Voor en tijdens de euthanasie stem ik meestal op de hond af en indien nodig stuur ik hem de benodigde energie.
Na het overlijden is er (meestal) telefonisch contact waarin verteld kan worden hoe mens en dier het afscheid nemen ervaren hebben. Deze gesprekken en het contact wat ik vaak na tijdens of net na het overlijden met de hond heb is voor mij een reden om op deze weg door te gaan.
Het speciale tarief voor bovenstaand consult bedraagt € 47,50 (incl. 21% b.t.w), inclusief advies, inclusief telefonisch advies en contact tot en met na het overlijden van uw hond. Exclusief voorgeschreven middelen.
Reiskosten 0,29 per km.


Telefonisch consult afscheid nemen van uw hond

U neemt contact met mij op en ik probeer om binnen 24 uur een afspraak met u te maken voor een telefonisch consult. Tijdens het telefonisch consult probeer ik de actuele situatie in kaart te brengen door bepaalde vragen te stellen. Aan de hand van uw antwoorden geef ik u advies over hoe u b.v. verlichting kunt bieden bij pijn, benauwdheid, verkramping, innerlijke kou enz.

Andere vragen kunt u tijdens het telefonisch consult ook stellen. Mijn ervaring is dat doordat je je twijfels, vragen uitspreekt aan een derde dit heel verhelderend kan werken. Ik kan u advies, aanwijzingen geven over o.a. het kiezen van het juiste tijdstip, de beslissing wanneer weet je dat het moment daar is en geldt dat ook voor uw hond? Hoe kun je jouw hond voorbereiden op z’n laatste reis? Hoe je met natuurlijke middelen verlichting/ondersteuning kan bieden. Ik besteed ook aandacht aan de andere roedelgenoten, dit kunnen zijn de eigenaars, kinderen andere soortgenoten. Als het moment daar is, wil je de hond in zijn vertrouwde omgeving laten inslapen of bij dierenarts meenemen, achterlaten, begraven of crematie? Dit en alle andere vragen kunnen aan bod komen. Tot aan het tijdstip van overlijden kan men telefonisch of per mail contact opnemen omdat juist in deze fase het beeld zo snel kan veranderen. B.v de hond kan heel snel fysiek achteruitgaan terwijl hij mentaal nog niet zover is of hij kan benauwd worden, pijn kan erger worden, de bestaande medicatie heeft niet de benodigde uitwerkingen of verlengen juist het proces. Met natuurlijke middelen, maatregelen en communicatie kun je per moment bekijken. Voor en tijdens de euthanasie stem ik meestal op de hond af en indien nodig stuur ik hem de benodigde energie.

Na het overlijden is er (meestal) telefonisch contact waarin verteld kan worden hoe mens en dier het afscheid nemen ervaren hebben. Deze gesprekken en het contact wat ik vaak na tijdens of net na het overlijden met de hond heb is voor mij een reden om op deze weg door te gaan.

Het speciale tarief voor bovenstaand telefonisch consult bedraagt € 35,00 (incl. 21% b.t.w), inclusief advies, inclusief herhaling telefonisch advies en contact tot en met na het overlijden van uw hond. Exclusief voorgeschreven middelen.

 
Copyright 2012 © Annelies de Bruijn